Squash

CUKKINIS -OLÍVÁS,PÓRÉS RIZS

HOZZÁVALÓK

  • 1 db cukkini

  • 1 szál póréhagyma

  • 30 dkg hosszúszemű rizs

  • 6 dl víz - a főzéshez

  • Ízlés szerint

  • Ízlés szerint frissen őrölt bors

  • 2 ek olívaolaj

  • 15-20 dkg zöld olívabogyó

  • 2 ek aprított petrezselyemzöld

ELKÉSZÍTÉS

  1. 1. Lábasban 1 evőkanál felhevített olajon az átmosott rizst 1-2 percig átforgatjuk, míg kissé átlátszó lesz, felöntjük a forró vízzel, sózzuk, majd lefedve puhára főzzük.

  2. 2. A felkarikázott póréhagymát 1 evőkanál olajon serpenyőben megdinszteljük, majd hozzákeverjük a cikkekre vágott cukkinit , fűszerezzük frissen őrölt borssal és puhára, de még roppanósra pirítjuk.

  3. 3. Hozzá forgatjuk a főtt rizst sózzuk és a szeletelt vagy félbe vágott olívabogyókat belekeverjük. Tálaláskor megszórjuk az aprított petrezselyemmel.

GASZTROTIPP

  1. Gyorsan elkészíthető ... finom köret, mely tökéletes rántott húsok,- zöldségek vagy akár sültek mellé is.


Squash

FŰSZERES STEAKBURGONYA - JOGHURTOS , SNIDLINGES MÁRTOGATÓSSAL

HOZZÁVALÓK

  • KÖRETHEZ:

  • 6-8 db nagyobb burgonya

  • 2 gerezd fokhagyma

  • 2 ág rozmaring

  • Ízlés szerint

  • Ízlés szerint őrölt bors

  • 1 dl olívaolaj

  • MÁRTOGATÓSHOZ:

  • 2 dl joghurt

  • 2 evőkanál majonéz

  • Ízlés szerint

  • Ízlés szerint frissen őrölt bors

  • 1 evőkanál felaprított snidling

  • 0,5 evőkanál olaj

ELKÉSZÍTÉS

  1. 1.A krumplit megpucoljuk, cikkekre vágjuk, majd forrásba lévő vízbe tesszük és 5 percet főzzük. Leszűrjük, lecsepegtetjük. Az olívaolajat , azúzott fokhagymával, a rozmaring lecsipkedett leveleivel, sóval , borssal elkeverjük, majd beleforgatjuk a lecsepegtetett burgonya cikkeket. Sütőpapíros lemezre tesszük, és 200 C fokra előmelegített sütőben kb. 40 perc alatt, többször forgatva pirosra sütjük.

  2. 2.A mártogatóshoz egy tálban a joghurtot, a majonézzel, az olajjal és a snidlinggel elkeverjük, majd sóval, borssal ízlés szerint fűszerezzük. A friss, ropogós krumplival együtt tálaljuk.

GASZTROTIPP

  1. A steakburgonya tökéletes köret grillezett és sült húsok mellé egyarát.


Squash

FŰSZERES PARADICSOMOS TEPSIS BURGONYA

HOZZÁVALÓK

  • 60 dkg burgonya

  • Víz a főzéshez

  • 2-3 ek olaj

  • 1 tk szárított oregánó

  • 1 tk szárított kakukkfű

  • Ízlés szerint só+ őrölt bors

  • 20 dkg koktélparadicsom

  • 2 fej lilahagyma

  • 2 ek aprított petrezselyemzöld

ELKÉSZÍTÉS

  1. 1. A burgonyát megpucoljuk, kockára vágjuk. Sós vízben félig megfőzzük, leszűrjük.
  2. 2. Összeforgatjuk az olaj, oregánó, kakukkfű, só,keverékével. Hőálló tálba tesszük, megszórjuk finomra aprított lilahagymával, rátesszük a félbevágott paradicsomokat, fűszerezzük frissen őrölt borssal , majd 200 C fokon kb. 20-25 perc alatt készre sütjük.
  3. 3. Tálaláskor szórjuk meg friss petrezselyemzölddel.

GASZTROTIPP

  1. Ez a jó kis fűszeres köret sült húsok, fasírtok mellé tökéletes, de akár egy jó vega fasírt mellé is isteni.


Squash

GRÁNÁTALMÁS RIZSSALÁTA - KACSAMELLEL

HOZZÁVALÓK

  • KÖRETHEZ:

  • 1 db gránátalma

  • 15 dkg madársaláta

  • 15 dkg jégsaláta

  • 2 tasak -25 dkg rizs- vadrizs keverék

  • 1 evőkanál olívaolaj

  • 0,5 citrom leve

  • HÚSHOZ:

  • 60 dkg bőrös kacsamellfilé

  • 8 szál kaukkfű

ELKÉSZÍTÉS

  1. 1.A gránátalmát kimagozzuk. A salátákat megmossuk, a jégsalátát apróbb darabokra tépkedjük. A rizst a csomagoláson előírt módon megfőzzük, utána hagyjuk lecsepegni. Ha kissé kihűlt, összeforgatjuk a gránátalmával, a kétfajta salátával, sózzuk, borsozzuk és meglocsoljuk a citromlével elkevert olajjal.

  2. 2.A kacsamellet megtisztítjuk, leszárítjuk, bőrös részén beirdaljuk, megborsozzuk. A sütőt 150 C fokra előmelegítjük. A beirdalt kacsamelleket bőrös felükkel lefelé sütőbe is tehető serpenyőbe fektetjük, majd nagyobb hőmérsékleten a zsírját kiolvasztjuk. Mellétesszük a kakukkfű ágakat,és ropogósra sütjük ( kb. 4 perc ) , majd megfordítja és a másik oldalát további 1-2 percig sütjük. Legalább 5 percig pihentetjük, utána sózzuk.

  3. 3.A gránátalmás rizssalátát a felszeletelt hússal kínáljuk.

GASZTROTIPP

  1. A salátát készíthetjük citrom helyett naranccsal, mandarinnal is.


Squash

RÉPÁS - CUKKINI SALÁTA - PIRÍTOTT DIÓVAL

HOZZÁVALÓK

  • 2 szál sárgarépa

  • 2 db cukkini

  • 1 ek dióolaj vagy olívaolaj

  • 5 dkg retekcsíra

  • 5 dkg dióbél

ELKÉSZÍTÉS

  1. 1. A sárgarépát megpucoljuk, a cukkinit megmossuk és nagyobb lyukú reszelőn hosszúkás csíkokra reszeljük. Keverőtálban összeforgatjuk az olajjak , sózzuk, borsozzuk, majd rátesszük a retekcsírát is

  2. .
  3. 2. A diót durvára aprítjuk, majd forró, bevonatos serpenyőben szárazon megpirítjuk, és végül megszórjuk vele a salátát.

GASZTROTIPP

  1. Gyorsan,finomat! Ez a saláta bármilyen hús vagy vegetáriánus fogás mellé tökéletes, de önmagában is abszolút nyerő!


Squash

SZŐLŐS - ALMÁS TEPSIS BURGONYA - SÜLT SERTÉSMÁJJAL

HOZZÁVALÓK

  • KÖRETHEZ:

  • 50 dkg burgonya

  • 8-10 szál zöldhagyma

  • 4 gerezd fokhagyma

  • 1-1 fürt piros és fehér szőlő

  • 4-5 szem alma

  • 5-10 szál kakukkfű

  • 2 evőkanál olaj

  • SÜLTHÖZ:

  • 70 dkg sertésmáj

  • 2 kávéskanál szárított majoranna

  • 1 evőkanál olaj a sütéshez

ELKÉSZÍTÉS

  1. 1. A körethez a burgonyát megtisztítjuk, felvágjuk, majd sós vízben megfőzzük, leszűrjük. A hagymaféléket és a gyümölcsöket megtisztítjuk, felaprítjuk.

  2. 2. A sütőt 200 C fokra előmelegítjük. A megfőtt burgonyát összeforgatjuk a felkockázott almával , kerámia tálba tesszük , megszórjuk a felszeletelt zöldhagymával ,fokhagymával, rátesszük a szőlőszemeket, a kakukkfű szárakat, sózzuk, borsozzuk, meglocsoljuk az olajjal, és a sütőben kb. 20 perc alatt készre sütjük.

  3. 3. Közben a májból nagyob vékony szeleteket vágunk, megszórjuk majoránnával , frissen őrölt borssal , majd serpenyőben , kevés forró olajon , közepes lángon oldalanként kb. 3-3 perc alatt megsütjük.

  4. 4. A színes gyümölcsös köretet a frissen sült májjal kínáljuk.

GASZTROTIPP

  1. Még érdekesebbé tehetjük, ha megszórjuk , aprított dióval.