1. Lábasban 1 evőkanál felhevített olajon az átmosott rizst 1-2 percig átforgatjuk, míg kissé átlátszó lesz, felöntjük a forró vízzel, sózzuk, majd lefedve puhára főzzük.
2. A felkarikázott póréhagymát 1 evőkanál olajon serpenyőben megdinszteljük, majd hozzákeverjük a cikkekre vágott cukkinit , fűszerezzük frissen őrölt borssal és puhára, de még roppanósra pirítjuk.
3. Hozzá forgatjuk a főtt rizst sózzuk és a szeletelt vagy félbe vágott olívabogyókat belekeverjük.
Tálaláskor megszórjuk az aprított petrezselyemmel.
GASZTROTIPP
Gyorsan elkészíthető ... finom köret, mely tökéletes rántott húsok,- zöldségek vagy akár sültek mellé is.
1.A krumplit megpucoljuk, cikkekre vágjuk, majd forrásba lévő vízbe tesszük és 5 percet főzzük. Leszűrjük, lecsepegtetjük. Az olívaolajat , azúzott fokhagymával, a rozmaring lecsipkedett leveleivel, sóval , borssal elkeverjük, majd beleforgatjuk a lecsepegtetett burgonya cikkeket. Sütőpapíros lemezre tesszük, és 200 C fokra előmelegített sütőben kb. 40 perc alatt, többször forgatva pirosra sütjük.
2.A mártogatóshoz egy tálban a joghurtot, a majonézzel, az olajjal és a snidlinggel elkeverjük, majd sóval, borssal ízlés szerint fűszerezzük.
A friss, ropogós krumplival együtt tálaljuk.
GASZTROTIPP
A steakburgonya tökéletes köret grillezett és sült húsok mellé egyarát.
FŰSZERES PARADICSOMOS TEPSIS BURGONYA
HOZZÁVALÓK
60 dkg burgonya
Víz a főzéshez
2-3 ek olaj
1 tk szárított oregánó
1 tk szárított kakukkfű
Ízlés szerint só+ őrölt bors
20 dkg koktélparadicsom
2 fej lilahagyma
2 ek aprított petrezselyemzöld
ELKÉSZÍTÉS
1. A burgonyát megpucoljuk, kockára vágjuk. Sós vízben félig megfőzzük, leszűrjük.
2. Összeforgatjuk az olaj, oregánó, kakukkfű, só,keverékével.
Hőálló tálba tesszük, megszórjuk finomra aprított lilahagymával, rátesszük a félbevágott paradicsomokat, fűszerezzük frissen őrölt borssal , majd 200 C fokon kb. 20-25 perc alatt készre sütjük.
3. Tálaláskor szórjuk meg friss petrezselyemzölddel.
GASZTROTIPP
Ez a jó kis fűszeres köret sült húsok, fasírtok mellé tökéletes, de akár egy jó vega fasírt mellé is isteni.
GRÁNÁTALMÁS RIZSSALÁTA - KACSAMELLEL
HOZZÁVALÓK
KÖRETHEZ:
1 db gránátalma
15 dkg madársaláta
15 dkg jégsaláta
2 tasak -25 dkg rizs- vadrizs keverék
1 evőkanál olívaolaj
0,5 citrom leve
HÚSHOZ:
60 dkg bőrös kacsamellfilé
8 szál kaukkfű
ELKÉSZÍTÉS
1.A gránátalmát kimagozzuk. A salátákat megmossuk, a jégsalátát apróbb darabokra tépkedjük. A rizst a csomagoláson előírt módon megfőzzük, utána hagyjuk lecsepegni. Ha kissé kihűlt, összeforgatjuk a gránátalmával, a kétfajta salátával, sózzuk, borsozzuk és meglocsoljuk a citromlével elkevert olajjal.
2.A kacsamellet megtisztítjuk, leszárítjuk, bőrös részén beirdaljuk, megborsozzuk. A sütőt 150 C fokra előmelegítjük. A beirdalt kacsamelleket bőrös felükkel lefelé sütőbe is tehető serpenyőbe fektetjük, majd nagyobb hőmérsékleten a zsírját kiolvasztjuk. Mellétesszük a kakukkfű ágakat,és ropogósra sütjük ( kb. 4 perc ) , majd megfordítja és a másik oldalát további 1-2 percig sütjük. Legalább 5 percig pihentetjük, utána sózzuk.
3.A gránátalmás rizssalátát a felszeletelt hússal kínáljuk.
GASZTROTIPP
A salátát készíthetjük citrom helyett naranccsal, mandarinnal is.
RÉPÁS - CUKKINI SALÁTA - PIRÍTOTT DIÓVAL
HOZZÁVALÓK
2 szál sárgarépa
2 db cukkini
1 ek dióolaj vagy olívaolaj
5 dkg retekcsíra
5 dkg dióbél
ELKÉSZÍTÉS
1. A sárgarépát megpucoljuk, a cukkinit megmossuk és nagyobb lyukú reszelőn hosszúkás csíkokra reszeljük.
Keverőtálban összeforgatjuk az olajjak , sózzuk, borsozzuk, majd rátesszük a retekcsírát is
.
2. A diót durvára aprítjuk, majd forró, bevonatos serpenyőben szárazon megpirítjuk, és végül megszórjuk vele a salátát.
GASZTROTIPP
Gyorsan,finomat! Ez a saláta bármilyen hús vagy vegetáriánus fogás mellé tökéletes, de önmagában is abszolút nyerő!
1.
A körethez a burgonyát megtisztítjuk, felvágjuk, majd sós vízben megfőzzük, leszűrjük. A hagymaféléket és a gyümölcsöket megtisztítjuk, felaprítjuk.
2.
A sütőt 200 C fokra előmelegítjük. A megfőtt burgonyát összeforgatjuk a felkockázott almával , kerámia tálba tesszük , megszórjuk a felszeletelt zöldhagymával ,fokhagymával, rátesszük a szőlőszemeket, a kakukkfű szárakat, sózzuk, borsozzuk, meglocsoljuk az olajjal, és a sütőben kb. 20 perc alatt készre sütjük.
3.
Közben a májból nagyob vékony szeleteket vágunk, megszórjuk majoránnával , frissen őrölt borssal , majd serpenyőben , kevés forró olajon , közepes lángon oldalanként kb. 3-3 perc alatt megsütjük.
4.
A színes gyümölcsös köretet a frissen sült májjal kínáljuk.
GASZTROTIPP
Még érdekesebbé tehetjük, ha megszórjuk , aprított dióval.