Squash

FŰSZERES HALFILÉ SÖRTÉSZTÁBAN

HOZZÁVALÓK

  • HALHOZ :

  • 80 dkg tőkehalfilé

  • 10 dkg étkezési keményítő

  • 2 gerezd fokhagyma

  • 20 dkg liszt

  • 0,5 cs sütőpor

  • 3 dl világos sör

  • 2 db tojás

  • 1 késhegynyi i cayenne-i bors

  • olaj a sütéshez

  • KÖRETHEZ :

  • 60 dkg édesburgonya

  • 2 ek olívaolaj

  • TÁLALÁSHOZ :

  • 2 dl majonéz

ELKÉSZÍTÉS

  1. 1. A sütőt 190 C fokra előmelegítjük. A burgonyákat megpucoljuk, vékony hasábokra vágjuk. Sütőpapírral bélelt tepsibe szórjuk, meglocsoljuk az olajjal, sózzuk, borsozzuk, a sütőben 25-30 perc alatt ropogósra sütjük.

  2. 2. A bundához a fokhagymát megtisztítjuk, összezúzzuk. Keverőtálban elkeverjük a lisztet, a sütőport, kávéskanálnyi sót, majd hozzáadjuk a tojásokat, a sört, a fokhagymát, a cayenne-i borsot. Jó sűrű tésztát kell kapnunk.

  3. 3. A halat felszeleteljük, megmossuk, a nedvességet jó alaposan felitatjuk róla, majd sózzuk, borsozzuk. Először a keményítőbe forgatjuk, majd a sörös masszát jó alaposan rákenjük, a forró olajban aranybarnára sütjük. A sült édesburgonyával és a majonézzel azonnal tálaljuk.

GASZTROTIPP

  1. Zöldfűszerekkel a sörtésztát még érdekesebbé tehetjük.


Squash

PIKÁNS ZÖLDSÉGES PONTYLEVES

HOZZÁVALÓK

  • LEVESHEZ:

  • 60 dkg pontyszelet

  • 3 szál sárgarépa

  • 1 szál fehérrépa

  • 1 szál póréhagyma

  • 20 dkg zellergumó

  • 2 db közepes burgonya

  • 2 evőkanál olívaolaj

  • 2 l zöldségalaplé vagy zöldségleves -4 kockából

  • 1 babérlevél

  • 1 szem csillagánizs

  • 1-1 mokkáskanál szemes bors és koriandermag

  • 1 mokkáskanál kurkuma

  • 0,5 citrom reszelt héja és leve

  • TÁLALÁSHOZ:

  • Ízlés szerint citrom szeletek

  • 1 evőkanál finomra vágott petrezselyem

ELKÉSZÍTÉS

  1. 1.A halszeleteket alaposan megmossuk, sózzuk, borsozzuk és letakarva 1 órára a hűtőbe tesszük, hogy a fűszer jól átjárja.

  2. 2.A zöldségeket megtisztítjuk, a répákat és a póréhagymát felkarikázzuk, a zellert és a burgonyát felkockázzuk.

  3. 3.Lábasban az olajat felforrósítjuk, a zöldségeket 2-3 perc alatt át pirítjuk rajta, felöntjük az alaplével ( vagy a levessel ), hozzáadjuk a fűszereket ( a csillagánizst, a borsot és a koriandermagot tegyük teatojásba, úgy majd könnyen eltávolíthatjuk a levesből ), és forrástól számítva 10 percig főzzük.

  4. 4.A halszeleteket a levesbe tesszük, hozzáadjuk a citromhéjat és a - levet, majd még 10-15 percig főzzük. A tea tojást eltávolítjuk. Ha szükséges, a levest még ízesítjük. A petrezselyemmel megszórva, citrom szeletekkel tálaljuk.

GASZTROTIPP

  1. Készíthetjük szálkamentes halfiléből is.


Squash

SONKÁBAN SÜLT HALFILÉ - RÉPÁS- CUKKINI SALÁTÁVAL

HOZZÁVALÓK

  • HALHOZ

  • 80 dkg tőkehalfilé

  • 8 vékony szelet füstölt sonka

  • 6 szál friss kakukkfű

  • 1 ek olívaolaj

  • SALÁTÁHOZ

  • 2 szál sárgarépa

  • 2 db cukkini

  • 1 ek dióolaj vagy olívaolaj

  • 5 dkg retekcsíra

  • 5 dkg dióbél

ELKÉSZÍTÉS

  1. 1. A salátához a sárgarépát megpucoljuk, a cukkinit megmossuk és nagyobb lyukú reszelőn hosszúkás csíkokra reszeljük. Keverőtálban összeforgatjuk az olajjak , sózzuk, borsozzuk, majd rátesszük a retekcsírát is

  2. .
  3. 2. A diót durvára aprítjuk, majd forró, bevonatos serpenyőben szárazon megpirítjuk, és megszórjuk vele a salátát.

  4. 3. A halfiléket 8 téglalap formára vágjuk, sózzuk, borsozzuk. Mindegyiket betekerjük 1-1 szelet füstölt sonkába. Serpenyőben , a forró olajon a kakukkfűvel együtt kis lángon oldalanként kb. 3-3 perc alatt megsütjük. A salátával frissen tálaljuk.

GASZTROTIPP

  1. Természetesen a tőkehal helyettesíthető bármilyen halfilével.