1. A sütőt 190 C fokra előmelegítjük. A burgonyákat megpucoljuk, vékony hasábokra vágjuk. Sütőpapírral bélelt tepsibe szórjuk, meglocsoljuk az olajjal, sózzuk, borsozzuk, a sütőben 25-30 perc alatt ropogósra sütjük.
2. A bundához a fokhagymát megtisztítjuk, összezúzzuk. Keverőtálban elkeverjük a lisztet, a sütőport, kávéskanálnyi sót, majd hozzáadjuk a tojásokat, a sört, a fokhagymát, a cayenne-i borsot. Jó sűrű tésztát kell kapnunk.
3. A halat felszeleteljük, megmossuk, a nedvességet jó alaposan felitatjuk róla, majd sózzuk, borsozzuk. Először a keményítőbe forgatjuk, majd a sörös masszát jó alaposan rákenjük, a forró olajban aranybarnára sütjük.
A sült édesburgonyával és a majonézzel azonnal tálaljuk.
GASZTROTIPP
Zöldfűszerekkel a sörtésztát még érdekesebbé tehetjük.
PIKÁNS ZÖLDSÉGES PONTYLEVES
HOZZÁVALÓK
LEVESHEZ:
60 dkg pontyszelet
3 szál sárgarépa
1 szál fehérrépa
1 szál póréhagyma
20 dkg zellergumó
2 db közepes burgonya
2 evőkanál olívaolaj
2 l zöldségalaplé vagy zöldségleves -4 kockából
1 babérlevél
1 szem csillagánizs
1-1 mokkáskanál szemes bors és koriandermag
1 mokkáskanál kurkuma
0,5 citrom reszelt héja és leve
TÁLALÁSHOZ:
Ízlés szerint citrom szeletek
1 evőkanál finomra vágott petrezselyem
ELKÉSZÍTÉS
1.A halszeleteket alaposan megmossuk, sózzuk, borsozzuk és letakarva 1 órára a hűtőbe tesszük, hogy a fűszer jól átjárja.
2.A zöldségeket megtisztítjuk, a répákat és a póréhagymát felkarikázzuk, a zellert és a burgonyát felkockázzuk.
3.Lábasban az olajat felforrósítjuk, a zöldségeket 2-3 perc alatt át pirítjuk rajta, felöntjük az alaplével ( vagy a levessel ), hozzáadjuk a fűszereket ( a csillagánizst, a borsot és a koriandermagot tegyük teatojásba, úgy majd könnyen eltávolíthatjuk a levesből ), és forrástól számítva 10 percig főzzük.
4.A halszeleteket a levesbe tesszük, hozzáadjuk a citromhéjat és a - levet, majd még 10-15 percig főzzük. A tea tojást eltávolítjuk. Ha szükséges, a levest még ízesítjük. A petrezselyemmel megszórva, citrom szeletekkel tálaljuk.
GASZTROTIPP
Készíthetjük szálkamentes halfiléből is.
SONKÁBAN SÜLT HALFILÉ - RÉPÁS- CUKKINI SALÁTÁVAL
HOZZÁVALÓK
HALHOZ
80 dkg tőkehalfilé
8 vékony szelet füstölt sonka
6 szál friss kakukkfű
1 ek olívaolaj
SALÁTÁHOZ
2 szál sárgarépa
2 db cukkini
1 ek dióolaj vagy olívaolaj
5 dkg retekcsíra
5 dkg dióbél
ELKÉSZÍTÉS
1. A salátához a sárgarépát megpucoljuk, a cukkinit megmossuk és nagyobb lyukú reszelőn hosszúkás csíkokra reszeljük. Keverőtálban összeforgatjuk az olajjak , sózzuk, borsozzuk, majd rátesszük a retekcsírát is
.
2. A diót durvára aprítjuk, majd forró, bevonatos serpenyőben szárazon megpirítjuk, és megszórjuk vele a salátát.
3. A halfiléket 8 téglalap formára vágjuk, sózzuk, borsozzuk. Mindegyiket betekerjük 1-1 szelet füstölt sonkába. Serpenyőben , a forró olajon a kakukkfűvel együtt kis lángon oldalanként kb. 3-3 perc alatt megsütjük. A salátával frissen tálaljuk.
GASZTROTIPP
Természetesen a tőkehal helyettesíthető bármilyen halfilével.