Squash

BROKKOLIS - ZÖLDSÉGES RIZSES CSIRKE - CURRYVEL

HOZZÁVALÓK

  • RIZSES CSIRKÉHEZ

  • 60 dkg csirkemellfilé

  • 35 dkg basmati rizs

  • 1 kisebb szál póréhagyma

  • 4 g fokhagyma

  • 3-4 szál sárgarépa

  • 25 dkg csiperke gomba

  • 50 dkg brokkoli rózsa

  • 1 kk szódabikarbóna

  • Kevés olaj

  • 1 tk szárított kakukkfű

  • Ízlés sz őrölt bors

  • Ízlés sz currypor

  • 2-3 ek petrezselyemzöld

ELKÉSZÍTÉS

  1. 1. A csirkemelleket megmossuk, felkockázzuk. A megtisztított pórét karikára, a répákat apróbb kockára a gombát szeletekre vágjuk.

  2. 2. A brokkoli rózsákat szódabikarbónás, sós vízben kb. 6-7 perc alatt megfőzzük, leszűrjük.

  3. 3. A rizst átöblítjük, majd kevés sóval és 1 tk curryvel megszórva készre főzzük, leszűrjük.

  4. 4. Serpenyőben kevés olajon a szeletelt gombákat , fűszerezzük kakukkfűvel, és lepirítjuk. Amikor szép pirult a színe , sózzuk, borsozzuk, majd félre tesszük.

  5. 5. Nagyobb mélyebb serpenyőben felhevített olajon a karikára vágott répát 2-3 percig sütjük, hozzá forgatjuk a szeletelt pórét, zúzott fokhagymát és további 1-2 percig sütjük. Bele forgatjuk a kockára vágott csirkemelleket és fehéredésig pirítjuk. Sózzuk, borsozzuk, megszórjuk a curryvel. Hozzáadjuk a pirított gombát, a brokkoli rózsákat, végül, összeforgatjuk a főtt rizzsel. Kis lángon kb. 5 perc alatt készre főzzük.

  6. 6. Tálaláskor megszórjuk a frissen aprított petrezselyemmel.

GASZTROTIPP

  1. Készíthetjük csirke helyett pulykamellből is. Gyorsan elkészíthető könnyű fogás...diétába is kitűnő.


Squash

CAMEMBERT SAJTOS - KUKORICÁS-CSIRKÉS PENNE

HOZZÁVALÓK

  • TÉSZTÁHOZ

  • 35 dkg penne - rigate

  • 25 dkg csirkemellfilé

  • 2 gerezd fokhagyma

  • 3-4 szál zöldhagyma

  • 2 ek vaj

  • 12 dkg camembert -sajt

  • 1 doboz konzerv kukorica

  • 3 dl tejszín

  • Ízlés szerint őrölt szerecsendió

  • Ízlés szerint őrölt bors

  • Kevés

  • TÁLALÁSHOZ

  • 1 kisebb csokor petrezselyemzöld

ELKÉSZÍTÉS

  1. 1. A tésztát forró, sós vízben készre főzzük, leszűrjük. A csirkemellet , megmossuk, szárazra töröljük, majd felkockázzuk.

  2. 2. Serpenyőben a vajat felmelegítjük, a kockára vágott csirkemellet fehéredésig sütjük. Hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, sózzuk, borsozzuk, majd 2-3 percig sütjük.

  3. 3. Hozzá keverjük a felkockázott camembert - sajtot , hagyjuk olvadni, rászórjuk a karikára vágott zöldhagymát 1-2 percet sütjük, majd felengedjük a tejszínnel. Fűszerezzük szerecsendióval, és 3-4 perc alatt sűrűre főzzük. Beleforgatjuk a leszűrt, lecsepegtetett kukoricát és további 2-3 perc alatt készre főzzük.

  4. 4. A megfőtt tésztát a camembert- sajtos csirkés raguval össze forgatjuk. Tálaláskor frissen aprított petrezselyemzölddel megszórjuk.

GASZTROTIPP

  1. Készíthetjük akár húsmentesen is.


Squash

ÍNYENC POLENTARAKOTTAS

HOZZÁVALÓK

  • ALAPHOZ

  • 50 dkg kukoricadara

  • 5 dkg vaj

  • TÖLTELÉKHEZ

  • 30 dkg sárgarépa

  • 40 dkg brokkolirózsa

  • 2 kk fokhagymapor

  • 1 fej vöröshagyma

  • 1 ek olaj

  • 1 kk szárított kakukkfű

  • TETEJÉRE

  • 10 dkg trappista sajt

  • 20 dkg csiperkegomba

  • 1 ek olaj

  • 1 ek vágott petrezselyem

ELKÉSZÍTÉS

  1. 1. A sütőt 180 C fokra előmelegítjük. Kerámia sütőtálat kibélelünk sütőpapírral. A sárgarépát megtisztítjuk, nagy lyukú reszelőn lereszeljük. A brokkolirózsákat sós vízben roppanósra főzzük, leszűrjük, kávéskanálnyi fokhagymaporral megszórjuk. A hagymát megtisztítjuk, összevágjuk.

  2. 2. Serpenyőben a felhevített olajon a hagymát megpároljuk, hozzáadjuk a répát, a kakukkfűvel, sóval, borssal, a maradék fokhagymaporral ízesítve 2-3 perc alatt össze sütjük.

  3. 3. Lábosban felforralunk 1 liter sós vízet, beleöntjük a kukoricadarát, és kevergetve 5-8 perc alatt megfőzzük, majd belekeverjük a feldarabolt vajat, és krémesre keverjük.

  4. 4. A sütőtálban a polenta felét vizes kanállal elsimítjuk , rátesszük a fűszeres répát, rárétegezzük a brokkolit, majd befedjük a polenta másik felével. Megszórjuk a reszelt sajttal , és a sütőben 15-20 percig sütjük.

  5. 5. A gombát megtisztítjuk, felszeleteljük, az olajon pirosra sütjük, sózzuk, borsozzuk.

  6. 6. A polentarakottast felszeleteljük, ráhelyezzük a pirított gombát, és megszórjuk a petrezselyemmel. Frissen tálaljuk.

GASZTROTIPP

  1. Aki szereti a csípőset , a gomba pírításánál cayenne-i borssal még fűszeresebbé, ízesebbé teheti az ételt.


Squash

KELKÁPOSZTÁS - HÚSOS POLENTARAKOTTAS

HOZZÁVALÓK

  • ALAPHOZ

  • 40 dkg kukoricadara

  • 2 szál kakukkfű

  • 2 ek vaj

  • TÖLTELÉKHEZ

  • 1 kg kelkáposzta

  • 2 kk majoránna

  • 3 gerezd fokhagyma

  • 80 dkg darált sertéshús

  • 3 kk fűszerpaprika

  • 2 ek olaj

  • 15 dkg reszelt sajt

  • 6 vékony szelet bacon

ELKÉSZÍTÉS

  1. 1. A töltelékhez a kelkáposztát megtisztítjuk, felszeleteljük, a majoránnával, és sóval ízesített vízben 10 percig főzzük, leszűrjük, hideg vízzel leöblítjük. A fokhagymát megtisztítjuk, összezúzzuk.

  2. 2. A polentához bő 1 liter vizet forralunk 2 kávéskanál sóval és a kakukkfűvel, 5 percig állni hagyjuk, majd a kakukkfüvet kidobjuk. A fűszeres léhez öntjük a darát. Kis lángon, 8-10 percig főzzük, majd a vajjal krémesre keverjük.

  3. 3. Serpenyőben a forró olajon a húst fehéredésig pirtjuk, majd a fokhagymával, sóval, borssal, a paprikával pár percig együtt pároljuk.

  4. 4. A sütőt 200 C fokra előmelegítjük. A polenta felét 20x30 cm - es tepsibe simítjuk, erre kelkáposzta-, majd húsos réteg kerül, végül a maradék polenta. Megszórjuk a sajttal , a sütőben megsütjük 20 perc alatt.

  5. 5. A bacont kisebb darabokra vágjuk, bevonatos serpenyőben megpirítjuk. A rakottas szeletekre fektetjük, és tálaljuk.

GASZTROTIPP

  1. Fokozhatjuk az ízeket, ha tálaláskor egy kis tejfölt is kínálunk mellé. Gyorsan elkészíthető étel ...egyszerű alapanyagokból!


Squash

MEXIKÓI CSIRKÉS - CHILIS BAB SAJTOS PIRÍTÓSSAL

HOZZÁVALÓK

  • RAGUHOZ

  • 2 fej vöröshagyma

  • 4 ek olívaolaj

  • 3-4 gerezd fokhagyma

  • 50 dkg csirkemellfilé

  • 2 tk fűszerpaprika

  • 1 tk szárított oregánó

  • 1 tk római kömény

  • 1 db konzerv paradicsom

  • 1 dl víz

  • Ízlés szerint chili paprika

  • 1 db konzerv vörösbab

  • 1 db konzerv fehérbab

  • 1 db konzerv kukorica

  • Ízlés szerint

  • Ízlés szerint őrölt bors

  • TÁLALÁSHOZ

  • 8 szelet toast kenyér

  • 1 ek olívaolaj

  • 1 g fokhagyma

  • 10 dkg trappista sajt

  • Ízlés szerint hegyes erős paprika

ELKÉSZÍTÉS

  1. 1. A felkockázott hagymákat az olívaolajon lepirítjuk. Hozzá forgatjuk a felkockázott csirkemellet, majd fehéredésig sütjük. Megszórjuk a fűszerpaprikával, összekeverjük és 1-2 percet hagyjuk sülni. Végül felöntjük 1-2 dl vízzel, és pár percet főzzük.

  2. 2. Hozzákeverjük a paradicsomot és a lecsepegtetett bab és kukorica konzervet. Fűszerezzük sóval, borssal, oregánóval, római köménnyel és ízlés szerint apróra vágott chili paprikával. Az egészet felforraljuk, majd lassú tűzön további 15-20 perc alatt készre főzzük.

  3. 3. Az olívaolajat, a zúzott fokhagymával elkeverjük, majd a keverékkel a toast kenyereket megkenjük. Sütőlemezre tesszük és előmelegített sütőben 220 C fokon 5 percet pirítjuk, majd megszórjuk reszelt sajttal és további 2-3 percet sütjük.

  4. 4. A ropogós sajtos kenyeret a csirkés - chilis bab mellé tálaljuk.

GASZTROTIPP

  1. Készíthetjük pulykából is.


Squash

PIRÍTOTT KOLBÁSZOS - SÁRGABORSÓ FŐZELÉK

HOZZÁVALÓK

  • FŐZELÉKHEZ

  • 3 ek olaj

  • 1 fej vöröshagyma

  • 6 gerezd fokhagyma

  • Ízlés szerint

  • Ízlés szerint őrölt bors

  • 1 tk szárított majoránna

  • 50 dkg száraz sárgaborsó

  • 2 l füstölt alaplé - 2 kockából

  • 1 tk fűszerpaprika

  • 1 ek liszt

  • TÁLALÁSHOZ

  • 12 dkg füstölt száraz kolbász

  • Ízlés szerint petrezselyemzöld

ELKÉSZÍTÉS

  1. 1.A főzelékhez egy kevés felforrósított olajon a felaprított vöröshagymát megpirítjuk, majd hozzáadjuk 3 gerezd a zúzott fokhagymát is

  2. 2.Sózzuk, borsozzuk, és felöntjük 1 dl vízzel , felforraljuk, majd hozzáforgatjuk a sárgaborsót, megszórjuk majoránnával. Végül felöntjük a füstölt alaplével. Addig főzzük, míg a legtöbb szem puhára, pépesre szétfő.

  3. 3.Serpenyőben felhevítjük a maradék olajat, rászórjuk a lisztet, hozzáadjuk a 3 gerezd zúzott fokhagymát, 2-3 percig pirítjuk. Végül megszórjuk a fűszerpaprikával és össze forgatjuk.

  4. 4.Kevés olajon serpenyőben a felszeletelt kolbászt 2-3 perc alatt megpirítjuk. A főzelékre tesszük és ízlés szerint friss petrezselyemmel fogyasszuk.

GASZTROTIPP

  1. A kolbászt pirítás helyett , bele is főzhetjük.


Squash

SAJTOS - TEJFÖLÖS PENNE RIGATE -KOLBÁSSZAL ÉS KUKORICÁVAL

HOZZÁVALÓK

  • TÉSZTÁHOZ

  • 35 dkg penne - rigate

  • 1 ek olaj

  • 20 dkg füstölt száraz kolbász

  • 20 dkg natúr tömlős sajt

  • 2,5 dl tejföl

  • 15 dkg trappista sajt

  • 1 db konzerv kukorica

  • TÁLALÁSHOZ

  • 1 kisebb csokor petrezselyemzöld

  • Ízlés szerint tejföl

ELKÉSZÍTÉS

  1. 1. A tésztát forró , sós vízben készre főzzük, leszűrjük.

  2. 2. Serpenyőben a negyedre vágott kolbászt, kevés olajon megpirítjuk, hozzáadjuk a tejfölt , a tömlős sajtot, és a reszelt trappistát. A ragut összefőzzük, majd beleforgatjuk a lecsepegtetett kukoricát, és pár perc alatt készre főzzük.

  3. 3. A pennét a kolbászos-sajtos raguval összeforgatjuk. Tálaláskor frissen aprított petrezselyemmel, és tetszőlegesen tejföllel kínáljuk.

GASZTROTIPP

  1. Kukorica helyett készíthetjük babbal is


Squash

SÁRGABORSÓ - FŐZELÉK SAJTTAL ÉS CHILIVEL

HOZZÁVALÓK

  • FŐZELÉKHEZ

  • 3 ek olaj

  • 1 fej vöröshagyma

  • 6 gerezd fokhagyma

  • Ízlés szerint

  • Ízlés szerint őrölt bors

  • 50 dkg száraz sárgaborsó

  • 2 l víz

  • 1 tk fűszerpaprika

  • 1 ek rizsliszt

  • TÁLALÁSHOZ

  • 15 dkg laktózmentes trappista sajt

  • Ízlés szerint chili paprika

ELKÉSZÍTÉS

  1. 1. A főzelékhez egy kevés felforrósított olajon a felaprított vöröshagymát megpirítjuk, majd hozzáadjuk a 3 gerezd zúzott fokhagymát is.

  2. 2.Sózzuk , borsozzuk és felöntjük 1 dl vízzel , felforraljuk, majd hozzá forgatjuk a sárgaborsót. Végül felöntjük a többi vízzel. Addig főzzük, míg a legtöbb szem puhára, pépesre szétfő.

  3. 3.Serpenyőben felhevítjük a maradék olajat, rászórjuk a lisztet, hozzáadjuk a maradék 3 gerezd zúzott fokhagymát, 2-3 percig pirítjuk, végül megszórjuk a fűszerpaprikával és össze forgatjuk. A főzelékhez adjuk és 3 perc alatt készre forraljuk.

  4. 4. Tálaláskor reszelt sajttal és ízlés szerint apróra vágott chili paprikával kínáljuk.

GASZTROTIPP

  1. A sajtot kiválthatjuk akár laktózmentes tejföllel , így még könnyebb fogást kapunk.


Squash

TOJÁSOS NOKEDLI - ECETES SALÁTÁVAL

HOZZÁVALÓK

  • TOJÁSOS NOKEDLIHEZ

  • 50 dkg liszt

  • 3 dl víz + a főzéshez

  • 1 tk

  • 1 ek olaj - a tésztára

  • 6 db tojás

  • Ízlés szerint só , őrölt bors

  • 2 dkg vaj

  • SALÁTÁHOZ

  • 1 db fejes saláta

  • Kevés

  • 1,5 ek cukor

  • 3 ek ecet 10%

  • 1 ek olívaolaj

  • 4-5 dl víz

  • 1 gerezd zúzott fokhagyma

  • TÁLALÁSHOZ

  • 2 ek aprított friss petrezselyemzöld

ELKÉSZÍTÉS

  1. 1. A tojásokat kikeverjük a vízzel és a sóval, majd fokozatosan hozzáadjuk a lisztet és egyneművé keverjük. Nokedliszaggatóval forró sós vízbe szaggatjuk több adagban a tésztát,majd forrás után , amikor feljönnek szűrő kanállal kiszedjük, és hideg vízzel leöblítjük. Végül a galuskát- nokedlit az olajjal összeforgatjuk.

  2. 2. Az öntethez az ecetet, sót, cukrot, olajat, zúzott fokhagymát és a vizet összekeverjük, majd az alaposan megmosott, leveleire tépkedett salátával összeforgatjuk.

  3. 3. Serpenyőben felolvasszuk a vajat rátesszük a nokedlit, majd a felvert sózott, borsozott 6 db tojást , fokozatosan rárurgatjuk, majd krémesen- sültre sütjük. Végül megszórjuk frissen aprított petrezselyemzölddel és a ropogós ecetes salátával fogyasszuk.

GASZTROTIPP

  1. Egyszerű, finom egytálétel, ami akár köretként is kiváló lehet.


Squash

" WOKOS" SZÓJASZÓSZOS GOMBÁS-ZÖLDSÉGES CSIRKE

HOZZÁVALÓK

  • RAGUHOZ

  • 50 dkg csirkemellfilé

  • 35 dkg csiperke gomba

  • 25 dkg zöldborsó

  • 3db sárgarépa

  • 1 db piros kaliforniai paprika

  • 1 db fehér paprika

  • 3-4 szál zöldhagyma

  • 2 gerezd fokhagyma

  • i>

    6 ek szójaszósz

  • 3-4 ek szezámolaj

  • Ízlés szerint frissen őrölt bors

  • Kevés

  • TÁLALÁSHOZ

  • 30 dkg főtt jázmin rizs - tetszőleges

ELKÉSZÍTÉS

  1. 1. A csirkemelleket megmossuk, szárazra töröljük, majd felkockázzuk.

  2. 2. Felhevített wokban 1-2 ek szezámolajon a felszeletelt gombát lepirítjuk, félre tesszük. A maradék olajon a csirkemellet lepirítjuk, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, meglocsoljuk a szójaszósszal és 2-3 percet tovább sütjük.

  3. 3. Rászórjuk a zöldborsót, a vékonyra felszeletelt zöldhagymát, paprikákat, és a hámozóval felszeletelt répa szálakat. Sózzuk, borsozzuk és pár perc alatt megpároljuk, annyira , hogy még enyhén roppanós maradjon. Végül a pirított gombát is hozzá forgatjuk.

  4. 4. A wokos szójaszószos - csirkét tetszőlegesen akár főtt rizzsel fogyasszuk. .

GASZTROTIPP

  1. Csirke helyett készíthetjük pulykával is.