1. A csirkemelleket megmossuk, felkockázzuk. A megtisztított pórét karikára, a répákat apróbb kockára a gombát szeletekre vágjuk.
2. A brokkoli rózsákat szódabikarbónás, sós vízben kb. 6-7 perc alatt megfőzzük, leszűrjük.
3. A rizst átöblítjük, majd kevés sóval és 1 tk curryvel megszórva készre főzzük, leszűrjük.
4. Serpenyőben kevés olajon a szeletelt gombákat , fűszerezzük kakukkfűvel, és lepirítjuk. Amikor szép pirult a színe , sózzuk, borsozzuk, majd félre tesszük.
5. Nagyobb mélyebb serpenyőben felhevített olajon a karikára vágott répát 2-3 percig sütjük, hozzá forgatjuk a szeletelt pórét, zúzott fokhagymát és további 1-2 percig sütjük. Bele forgatjuk a kockára vágott csirkemelleket és fehéredésig pirítjuk. Sózzuk, borsozzuk, megszórjuk a curryvel.
Hozzáadjuk a pirított gombát, a brokkoli rózsákat, végül, összeforgatjuk a főtt rizzsel. Kis lángon kb. 5 perc alatt készre főzzük.
6. Tálaláskor megszórjuk a frissen aprított petrezselyemmel.
GASZTROTIPP
Készíthetjük csirke helyett pulykamellből is.
Gyorsan elkészíthető könnyű fogás...diétába is kitűnő.
CAMEMBERT SAJTOS - KUKORICÁS-CSIRKÉS PENNE
HOZZÁVALÓK
TÉSZTÁHOZ
35 dkg penne - rigate
25 dkg csirkemellfilé
2 gerezd fokhagyma
3-4 szál zöldhagyma
2 ek vaj
12 dkg camembert -sajt
1 doboz konzerv kukorica
3 dl tejszín
Ízlés szerint őrölt szerecsendió
Ízlés szerint őrölt bors
Kevés só
TÁLALÁSHOZ
1 kisebb csokor petrezselyemzöld
ELKÉSZÍTÉS
1. A tésztát forró, sós vízben készre főzzük, leszűrjük. A csirkemellet , megmossuk, szárazra töröljük, majd felkockázzuk.
2. Serpenyőben a vajat felmelegítjük, a kockára vágott csirkemellet fehéredésig sütjük. Hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, sózzuk, borsozzuk, majd 2-3 percig sütjük.
3. Hozzá keverjük a felkockázott camembert - sajtot , hagyjuk olvadni, rászórjuk a karikára vágott zöldhagymát 1-2 percet sütjük, majd felengedjük a tejszínnel.
Fűszerezzük szerecsendióval, és 3-4 perc alatt sűrűre főzzük. Beleforgatjuk a leszűrt, lecsepegtetett kukoricát és további 2-3 perc alatt készre főzzük.
4. A megfőtt tésztát a camembert- sajtos csirkés raguval össze forgatjuk.
Tálaláskor frissen aprított petrezselyemzölddel megszórjuk.
GASZTROTIPP
Készíthetjük akár húsmentesen is.
ÍNYENC POLENTARAKOTTAS
HOZZÁVALÓK
ALAPHOZ
50 dkg kukoricadara
5 dkg vaj
TÖLTELÉKHEZ
30 dkg sárgarépa
40 dkg brokkolirózsa
2 kk fokhagymapor
1 fej vöröshagyma
1 ek olaj
1 kk szárított kakukkfű
TETEJÉRE
10 dkg trappista sajt
20 dkg csiperkegomba
1 ek olaj
1 ek vágott petrezselyem
ELKÉSZÍTÉS
1. A sütőt 180 C fokra előmelegítjük. Kerámia sütőtálat kibélelünk sütőpapírral. A sárgarépát megtisztítjuk, nagy lyukú reszelőn lereszeljük. A brokkolirózsákat sós vízben roppanósra főzzük, leszűrjük, kávéskanálnyi fokhagymaporral megszórjuk. A hagymát megtisztítjuk, összevágjuk.
2. Serpenyőben a felhevített olajon a hagymát megpároljuk, hozzáadjuk a répát, a kakukkfűvel, sóval, borssal, a maradék fokhagymaporral ízesítve 2-3 perc alatt össze sütjük.
3. Lábosban felforralunk 1 liter sós vízet, beleöntjük a kukoricadarát, és kevergetve 5-8 perc alatt megfőzzük, majd belekeverjük a feldarabolt vajat, és krémesre keverjük.
4. A sütőtálban a polenta felét vizes kanállal elsimítjuk , rátesszük a fűszeres répát, rárétegezzük a brokkolit, majd befedjük a polenta másik felével.
Megszórjuk a reszelt sajttal , és a sütőben 15-20 percig sütjük.
5. A gombát megtisztítjuk, felszeleteljük, az olajon pirosra sütjük, sózzuk, borsozzuk.
6. A polentarakottast felszeleteljük, ráhelyezzük a pirított gombát, és megszórjuk a petrezselyemmel. Frissen tálaljuk.
GASZTROTIPP
Aki szereti a csípőset , a gomba pírításánál cayenne-i borssal még fűszeresebbé, ízesebbé teheti az ételt.
KELKÁPOSZTÁS - HÚSOS POLENTARAKOTTAS
HOZZÁVALÓK
ALAPHOZ
40 dkg kukoricadara
2 szál kakukkfű
2 ek vaj
TÖLTELÉKHEZ
1 kg kelkáposzta
2 kk majoránna
3 gerezd fokhagyma
80 dkg darált sertéshús
3 kk fűszerpaprika
2 ek olaj
15 dkg reszelt sajt
6 vékony szelet bacon
ELKÉSZÍTÉS
1. A töltelékhez a kelkáposztát megtisztítjuk, felszeleteljük, a majoránnával, és sóval ízesített vízben 10 percig főzzük, leszűrjük, hideg vízzel leöblítjük. A fokhagymát megtisztítjuk, összezúzzuk.
2. A polentához bő 1 liter vizet forralunk 2 kávéskanál sóval és a kakukkfűvel, 5 percig állni hagyjuk, majd a kakukkfüvet kidobjuk. A fűszeres léhez öntjük a darát. Kis lángon, 8-10 percig főzzük, majd a vajjal krémesre keverjük.
3. Serpenyőben a forró olajon a húst fehéredésig pirtjuk, majd a fokhagymával, sóval, borssal, a paprikával pár percig együtt pároljuk.
4. A sütőt 200 C fokra előmelegítjük. A polenta felét 20x30 cm - es tepsibe simítjuk, erre kelkáposzta-, majd húsos réteg kerül, végül a maradék polenta. Megszórjuk a sajttal , a sütőben megsütjük 20 perc alatt.
5. A bacont kisebb darabokra vágjuk, bevonatos serpenyőben megpirítjuk.
A rakottas szeletekre fektetjük, és tálaljuk.
GASZTROTIPP
Fokozhatjuk az ízeket, ha tálaláskor egy kis tejfölt is kínálunk mellé.
Gyorsan elkészíthető étel ...egyszerű alapanyagokból!
MEXIKÓI CSIRKÉS - CHILIS BAB SAJTOS PIRÍTÓSSAL
HOZZÁVALÓK
RAGUHOZ
2 fej vöröshagyma
4 ek olívaolaj
3-4 gerezd fokhagyma
50 dkg csirkemellfilé
2 tk fűszerpaprika
1 tk szárított oregánó
1 tk római kömény
1 db konzerv paradicsom
1 dl víz
Ízlés szerint chili paprika
1 db konzerv vörösbab
1 db konzerv fehérbab
1 db konzerv kukorica
Ízlés szerint só
Ízlés szerint őrölt bors
TÁLALÁSHOZ
8 szelet toast kenyér
1 ek olívaolaj
1 g fokhagyma
10 dkg trappista sajt
Ízlés szerint hegyes erős paprika
ELKÉSZÍTÉS
1. A felkockázott hagymákat az olívaolajon lepirítjuk.
Hozzá forgatjuk a felkockázott csirkemellet, majd fehéredésig sütjük.
Megszórjuk a fűszerpaprikával, összekeverjük és 1-2 percet hagyjuk sülni.
Végül felöntjük 1-2 dl vízzel, és pár percet főzzük.
2. Hozzákeverjük a paradicsomot és a lecsepegtetett bab és kukorica konzervet. Fűszerezzük sóval, borssal, oregánóval, római köménnyel és ízlés szerint apróra vágott chili paprikával.
Az egészet felforraljuk, majd lassú tűzön további 15-20 perc alatt készre főzzük.
3. Az olívaolajat, a zúzott fokhagymával elkeverjük, majd a keverékkel a toast kenyereket megkenjük. Sütőlemezre tesszük és előmelegített sütőben 220 C fokon 5 percet pirítjuk, majd megszórjuk reszelt sajttal és további 2-3 percet sütjük.
4. A ropogós sajtos kenyeret a csirkés - chilis bab mellé tálaljuk.
GASZTROTIPP
Készíthetjük pulykából is.
PIRÍTOTT KOLBÁSZOS - SÁRGABORSÓ FŐZELÉK
HOZZÁVALÓK
FŐZELÉKHEZ
3 ek olaj
1 fej vöröshagyma
6 gerezd fokhagyma
Ízlés szerint só
Ízlés szerint őrölt bors
1 tk szárított majoránna
50 dkg száraz sárgaborsó
2 l füstölt alaplé - 2 kockából
1 tk fűszerpaprika
1 ek liszt
TÁLALÁSHOZ
12 dkg füstölt száraz kolbász
Ízlés szerint petrezselyemzöld
ELKÉSZÍTÉS
1.A főzelékhez egy kevés felforrósított olajon a felaprított vöröshagymát megpirítjuk, majd hozzáadjuk 3 gerezd a zúzott fokhagymát is
2.Sózzuk, borsozzuk, és felöntjük 1 dl vízzel , felforraljuk, majd hozzáforgatjuk a sárgaborsót, megszórjuk majoránnával.
Végül felöntjük a füstölt alaplével.
Addig főzzük, míg a legtöbb szem puhára, pépesre szétfő.
3.Serpenyőben felhevítjük a maradék olajat, rászórjuk a lisztet, hozzáadjuk a 3 gerezd zúzott fokhagymát, 2-3 percig pirítjuk.
Végül megszórjuk a fűszerpaprikával és össze forgatjuk.
4.Kevés olajon serpenyőben a felszeletelt kolbászt 2-3 perc alatt megpirítjuk.
A főzelékre tesszük és ízlés szerint friss petrezselyemmel fogyasszuk.
GASZTROTIPP
A kolbászt pirítás helyett , bele is főzhetjük.
SAJTOS - TEJFÖLÖS PENNE RIGATE -KOLBÁSSZAL ÉS KUKORICÁVAL
HOZZÁVALÓK
TÉSZTÁHOZ
35 dkg penne - rigate
1 ek olaj
20 dkg füstölt száraz kolbász
20 dkg natúr tömlős sajt
2,5 dl tejföl
15 dkg trappista sajt
1 db konzerv kukorica
TÁLALÁSHOZ
1 kisebb csokor petrezselyemzöld
Ízlés szerint tejföl
ELKÉSZÍTÉS
1. A tésztát forró , sós vízben készre főzzük, leszűrjük.
2. Serpenyőben a negyedre vágott kolbászt, kevés olajon megpirítjuk, hozzáadjuk a tejfölt , a tömlős sajtot, és a reszelt trappistát. A ragut összefőzzük, majd beleforgatjuk a lecsepegtetett kukoricát, és pár perc alatt készre főzzük.
3. A pennét a kolbászos-sajtos raguval összeforgatjuk.
Tálaláskor frissen aprított petrezselyemmel, és tetszőlegesen tejföllel kínáljuk.
GASZTROTIPP
Kukorica helyett készíthetjük babbal is
SÁRGABORSÓ - FŐZELÉK SAJTTAL ÉS CHILIVEL
HOZZÁVALÓK
FŐZELÉKHEZ
3 ek olaj
1 fej vöröshagyma
6 gerezd fokhagyma
Ízlés szerint só
Ízlés szerint őrölt bors
50 dkg száraz sárgaborsó
2 l víz
1 tk fűszerpaprika
1 ek rizsliszt
TÁLALÁSHOZ
15 dkg laktózmentes trappista sajt
Ízlés szerint chili paprika
ELKÉSZÍTÉS
1. A főzelékhez egy kevés felforrósított olajon a felaprított vöröshagymát megpirítjuk, majd hozzáadjuk a 3 gerezd zúzott fokhagymát is.
2.Sózzuk , borsozzuk és felöntjük 1 dl vízzel , felforraljuk, majd hozzá forgatjuk a sárgaborsót. Végül felöntjük a többi vízzel.
Addig főzzük, míg a legtöbb szem puhára, pépesre szétfő.
3.Serpenyőben felhevítjük a maradék olajat, rászórjuk a lisztet, hozzáadjuk a maradék 3 gerezd zúzott fokhagymát, 2-3 percig pirítjuk, végül megszórjuk a fűszerpaprikával és össze forgatjuk.
A főzelékhez adjuk és 3 perc alatt készre forraljuk.
4. Tálaláskor reszelt sajttal és ízlés szerint apróra vágott chili paprikával kínáljuk.
GASZTROTIPP
A sajtot kiválthatjuk akár laktózmentes tejföllel , így még könnyebb fogást kapunk.
TOJÁSOS NOKEDLI - ECETES SALÁTÁVAL
HOZZÁVALÓK
TOJÁSOS NOKEDLIHEZ
50 dkg liszt
3 dl víz + a főzéshez
1 tk só
1 ek olaj - a tésztára
6 db tojás
Ízlés szerint só , őrölt bors
2 dkg vaj
SALÁTÁHOZ
1 db fejes saláta
Kevés só
1,5 ek cukor
3 ek ecet 10%
1 ek olívaolaj
4-5 dl víz
1 gerezd zúzott fokhagyma
TÁLALÁSHOZ
2 ek aprított friss petrezselyemzöld
ELKÉSZÍTÉS
1. A tojásokat kikeverjük a vízzel és a sóval, majd fokozatosan hozzáadjuk a lisztet és egyneművé keverjük. Nokedliszaggatóval forró sós vízbe szaggatjuk több adagban a tésztát,majd forrás után , amikor feljönnek szűrő kanállal kiszedjük, és hideg vízzel leöblítjük.
Végül a galuskát- nokedlit az olajjal összeforgatjuk.
2. Az öntethez az ecetet, sót, cukrot, olajat, zúzott fokhagymát és a vizet összekeverjük, majd az alaposan megmosott, leveleire tépkedett salátával összeforgatjuk.
3. Serpenyőben felolvasszuk a vajat rátesszük a nokedlit, majd a felvert sózott, borsozott 6 db tojást , fokozatosan rárurgatjuk, majd krémesen- sültre sütjük.
Végül megszórjuk frissen aprított petrezselyemzölddel és a ropogós ecetes salátával fogyasszuk.
GASZTROTIPP
Egyszerű, finom egytálétel, ami akár köretként is kiváló lehet.
" WOKOS" SZÓJASZÓSZOS GOMBÁS-ZÖLDSÉGES CSIRKE
HOZZÁVALÓK
RAGUHOZ
50 dkg csirkemellfilé
35 dkg csiperke gomba
25 dkg zöldborsó
3db sárgarépa
1 db piros kaliforniai paprika
1 db fehér paprika
3-4 szál zöldhagyma
2 gerezd fokhagyma
i>
6 ek szójaszósz
3-4 ek szezámolaj
Ízlés szerint frissen őrölt bors
Kevés só
TÁLALÁSHOZ
30 dkg főtt jázmin rizs - tetszőleges
ELKÉSZÍTÉS
1. A csirkemelleket megmossuk, szárazra töröljük, majd felkockázzuk.
2. Felhevített wokban 1-2 ek szezámolajon a felszeletelt gombát lepirítjuk, félre tesszük. A maradék olajon a csirkemellet lepirítjuk, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, meglocsoljuk a szójaszósszal és 2-3 percet tovább sütjük.
3. Rászórjuk a zöldborsót, a vékonyra felszeletelt zöldhagymát, paprikákat, és a hámozóval felszeletelt répa szálakat. Sózzuk, borsozzuk és pár perc alatt megpároljuk, annyira , hogy még enyhén roppanós maradjon. Végül a pirított gombát is hozzá forgatjuk.
4. A wokos szójaszószos - csirkét tetszőlegesen akár főtt rizzsel fogyasszuk. .